БЕЗ КОЛА ЗА ЕДИН ДЕН

липсва
Дата на публикуване: 21.09.2017

На 22 септември 2017 г. (петък), София ще се присъедини към традиционната вече за Европа инициатива – ден без автомобили.
Един от най-ярките примери е Париж, където всяка година през септември пешеходците превземат улиците на целия град. Само градския транспорт, колела и всякакви други видове безмоторни превозни средства се допускат за движение. По техен пример, от 08:00 до 19:00 часа на 22 септември, центърът на София ще бъде затворен за влизане на автомобили в обхвата на синята зона за паркиране.
Призоваваме гражданите и посетителите на града да използват градския транспорт за стигане до центъра, а в периметъра между:
- бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Христо Ботев”, бул. “Александър Стамболийски”, бул. “Княз Александър Дондуков”, ул. “Георги Сава Раковски”, бул. “Цар Освободител” ще могат да се разхождат пеша, да карат колело или тротинетка и да ползват градски транспорт. За улеснение на гражданите, на сайта на инициативата, на страницата на общината, както и на фейсбук страницата на “Зелена София” ще бъде качена карта с точно описание на всички улици с ограничен автомобилен достъп и паркиране.
За по-добро информиране на всички жители и посетители на центъра на София, на 21 октомври Центърът за градска мобилност ще постави информационни листовки на всички паркирали автомобили в синя зона.
От вчера, 19 септември, мобилната станция на ИАОС извършва 24 часови измервания на въздуха. Станцията е разположена на площад „Княз Александър Първи и ще остане до 23 септември, за да отчете разликите в дните с активен автомобилен трафик и почивните дни .
Нека заедно да направим първата крачка, пеша, към един по-чист и дружелюбен град.

SaveSave