Екипът на Ян Геел стартира консултациите със Столична община.

липсва
Дата на публикуване: 29.03.2017

Днес стартира първият ден от седмичната визита в София на Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от Gehl Architects, които се срещнаха в късния следобед с представители на местната власт. Архитектите са част от екипа на едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда - Ян Геел.

В първия ден от визитата си, екипът на Геел беше запознат с градските пространства на територията на централна градска част. В Зала 5 на Столична община, главният архитект на СО арх. Здравко Здравков направи презентация относно мобилността в София. Според социологически проучвания 17,5% от населението на България живее в столицата, като в София се произвежда 40% от БВП на страната ни. Арх.Здравков изнесе актуални данни за ситуацията в София и други десет европейски столици. Информацията е красноречива- френската столица Париж към настоящия момент е с 53% пешеходен трафик, Копенхаген е 36% велосипеден трафик, в сравнение със София където процента на хората ползващи велосипеди са 0,1%, а пешеходците са само 10%. Ние сме на едно от първите места по брой на автомобили в Европа – 600 автомобила на 1000 души от глава на населението. Арх. Здравков цитира датския архитект Ян Геел: „Ние създаваме градовете, после те влияят върху нас“. Крайно време е да обърнем пирамидата и автомобилите да останат на последно място в нея, да има превес на пешеходците, повече велосипедисти, повече хора, които да използват градския транспорт, каза в заключение арх. Здравко Здрваков.

          Цялата презентация можете да видите тук.

          В София екипът на Геел ще направи проучвания на състоянието на градската среда в центъра на София и ще проведе работилница с цел обучение за използваните от Gehl Architects методологии и подходи с представители на местната власт, местната администрация и експерти. Геел архитекти ще работят на базата на собствено проучване в София, както и на презентация за състоянието на столицата, представена от българския екип архитекти, които работят по проекта. Презентацията на българския екип акцентира на основните транспортни коридори на София, разположението на минералните извори, парковете и зелените площи, данни за пешеходните и публичните пространства в момента.

          Извадка от презентацията, направена от арх.Павел Янчев можете да видите тук.

          Визията за София до 2020 година включва развитието на София като град на хората и за хората, град на умни и креативни решения, автентичен, зелен и атрактивен град.

          Обхватът на работата на Геел ще е шест района от всички 24 на площта на столицата: Възраждане, Сердика, Красно село, Средец, Триадица, Оборище. В програмата на работното посещение  е предвидена и среща с гражданите, в която те да вземат активно участие относно бъдещето на столицата. На 30-и март от 18.00 часа в зала 230 на Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ) ще се състои публична лекция със свободен достъп, посветена на качествените публични пространства в градовете. Ще ви очакваме!

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave