„Разговори за града“ с участието на датския архитект Йеспер Дал

липсва

На 6 октомври 2022 г. в Софийска градска художествена галерия се проведе поредното събитие под мотото „Разговори за града”, в което участваха датският архитект Йеспер Дал и главният архитект на Столична община Здравко Здравков. Срещата бе организирана от Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община със съдействието на Посолството на Кралство Дания в България.

Арх. Йеспер Дал в момента е ръководител на градоустройствения отдел в община Фредериксберг, а в миналото е ръководил отделите по архитектура, планиране и градски пространства в община Фредериксберг и община Копенхаген. Заемал е и ръководни постове в Асоциацията на датските архитекти и Датската агенция за култура. Член е на борда на Съвета за зелено строителство на Дания.

Лекцията на арх. Йеспер Дал в Софийска градска художествена галерия беше на тема „Градско планиране за по-устойчива градска мобилност - примери от столичния регион на Дания“. В нея арх. Дал представи т.нар. „Петопръстен“ план на Копенхаген, въведен преди 75 години като национална стратегия за развитие на столичния регион на Дания, който и днес той продължава да действа като основна урбанизационна стратегия, целяща дългосрочна устойчивост. Лекцията се фокусира върху градската мобилност и градското планиране в Копенхаген с подробни примери от Фредериксберг и Копенхаген.

С презентацията на арх. Йеспер Дал можете да се запознаете тук, а видеозапис на срещата можете да гледате в YouTube-канала на Направление „Архитектура и градоустройство“.