Екипът на Ян Геел пристига в София за да даде старт на работа за развитие на публичните пространства на столицата ни.

липсва
Дата на публикуване: 22.03.2017

Gehl Architects ще консултират Столична община за подобряване на градската среда и за развитието й като зелен град и ще изнесат публична лекция за гражданите

Екип на едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на проекти за подобряване на градската среда - Ян Геел, пристига в София по покана на кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков. В рамките на една седмица, от 27-и до 31-и март, Gehl Architects ще посетят София и ще стартират консултирането на Столична община за изработването на визия за развитие на публичните пространства в централната градска част.

В рамките на седмицата Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от екипа на Gehl  ще се срещнат с кмета на града Йорданка Фандъкова и с главния архитект Здравко Здравков, както и с представители на местната власт, местната администрация и браншовите организации. Екипът ще направи проучвания на състоянието на градската среда в центъра на София и ще проведе работилница и обучение за използваните от Gehl Architects методология и подходи с представители на местната власт, местната администрация и експерти. На 30-и март от 18.00 часа в зала 230 на Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ) ще се състои публична лекция със свободен достъп за граждани, посветена на качествените публични пространства в градовете.

“Пристигането на екипа на Ян Геел в София е ясен знак за посоката, в която искаме да се развива градът ни - качествени публични пространства и устойчива градска среда”, каза арх. Здравко Здравков. “Работата ни с тях е част от общия проект за дългосрочна визия на София на Направление Архитектура и градоустройство към Столична Община и част от мисията ни да изкараме темата за градската среда от експертното говорене, когато искаме да я направим близка до всеки гражданин.”

На 29-и и 30-и март е предвидена работилница “Градове за хората” с експерти от Столична община в областта на градското планиране и изграждането на публичните пространства.

Ян Геел беше в България през 2016 г. по покана на кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова и главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.Предстоящото посещение на Gehl Architects е продължение на вече поставеното начало на партньорство между Столична община и датския архитект. Така София се нарежда до градове като Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско и Ню Йорк, където Геел е помагал за подобряване на обществените пространства и за прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт. 


SaveSaveSave