Представяне на проект УРБиНАТ в Милано

липсва
Дата на публикуване: 17.06.2022

Експерти от Направление „Архитектура и градоустройство“ взеха участие в кръгла маса, посветена на съвременните тенденции в развитието на решения, базирани на природата. Домакин на събитието беше Фондация Фелтринели в Милано, като дискусията беше част от международна научна конференция Nature for Innovative and Inclusive Urban Regeneration, проведена в забележителната сграда на фондацията и организирана от консорциума на изследователския проект УРБиНАТ, в който София е един от трите водещи европейски града заедно с Порто и Нант.

По време на дискусията с конкретни примери практиката на Столична община беше представена сложността на взаимоотношенията между граждани и администрация, като се акцентира върху изключителната важност на конструктивния диалог между тях при процесите, чертаещи бъдещата траектория на градско развитие. Обмяната на опит с другите участници от Словения, Италия и Бразилия демонстрира ярко усилията на Столична община да съхрани и благоустрои обществените пространства на София в рамките на общоевропейския преход към по-зелена и устойчива градска среда.   

 

Конференцията на УРБиНАТ продължи с представяне на напредъка в отделните градове-партньори. В София проектът предвижда създаването на Зелен Коридор на Здравето, който ще свърже парк Надежда и Северен парк посредством пешеходно трасе, по чието протежение ще се оформят четири основни зони за намеса. Във всяка зона ще бъдат приложени поредица от решения, базирани на природата, разработени съвместно с граждани. Намесите ще наситят жизнената среда с допълнителни обществено-обслужващи функции, обогатяващи район Надежда.

Като част от дейностите на проект УРБиНАТ в София понастоящем се провежда студентски архитектурен конкурс за идеи, посветен на създаването на плувен басейн с минерална вода в кв. „Надежда“. Изворът, който ще захранва басейна, се намира в двора на 15 СУ „Адам Мицкевич“ и ще послужи също така за отопление на бъдещата зелена класна стая и оранжерия, проектирана от Университета за Архитектура в Барселона /IAAC - https://iaac.net//. Повече информация за конкурса и условията за участие можете да намерите на официалната му страница: https://konkurs-baseyn-nadezhda.eu/.


Повече информация за УРБиНАТ можете да намерите на страницата на проекта, както и в социалните мрежи:

https://urbinat.eu/cities/sofia/

https://www.facebook.com/URBiNAT