Ново пешеходно пространство в София

липсва
Дата на публикуване: 15.05.2020
  

Проект за трансформация на ул.“Съборна“ между бул.“Витоша“ и Градската градина

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков, заместник-кметът по транпорт и транспортна инфраструктура Кристиан Кръстев, общинският съветник Борис Бонев и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков ще внесат предложение в Столичния общински съвет за временна трансформация на улица „Съборна“ в пешеходна зона. Това предложение е естествено продължение на политиката на Столична община за увеличаване на пешеходните маршрути в София, след като през 2017 година бе взето решение за продължаване на пешеходната част на бул. „Витоша“ до бул. „Александър Стамболийски“. По този начин Градската градина, която е любимо място за разходки и отдих на столичани и гостите на града, ще бъде обвързана с останалите важни пешеходни пространства в София.

Обособяването на пешеходна зона по ул. “Съборна” е една от важните мерки в доклада „София – град за хората“ на датския професор арх. Ян Геел, който консултира София за подобряването на градската среда. Тази връзка между площад „Света Неделя“ и Градската градина е определена като ключова в превръщането на София в по-приятен и безопасен град. Обособяването на пешеходната зона по ул.“Съборна“ ще бъде без намеса в съществуващата инфраструктура.

Предложението за пешеходната зона предвижда въвеждане на забрана за движение на моторни превозни средства и премахване на режима на паркиране „Синя зона“ по ул. “Съборна” в участъка от пл. “Св. Неделя” до ул. “Цар Калоян” и от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I”, както и промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. “Цар Калоян” до ул. “Леге”, включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на моторни превозни средства в една лента в посока от ул. “Леге” към ул. “Цар Калоян”. Предлагат се и други мерки за подобряване на градската среда: премахване на местата за паркиране в рамките на кръстовището с ул. “Княз Александър I” с цел създаване на естествено продължение на Градската градина с новата пешеходна улица; премахване на старите и поставяне на нови елементи на градското обзавеждане - пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци; възстановяване и обогатяване на градското озеленяване - засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи; предоставяне на възможност на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат допълнителни структури (декинги, навеси, огради и др.).

Успешната реализация на предлаганата промяна значително ще подобри тази част на центъра на града, ще спомогне за активното и ефективно ползване на градската среда от жителите и гостите на София и ще въздейства положително върху икономическата среда и малкия бизнес в района.

 

Представяне на проекта за трансформация на ул.“Съборна“ между площад „Света Неделя“ и Градската градина можете да разгледате тук.

 

Вашите предложения и коментари можете да изпращате до 26 май 2020 г. на адрес: delovodstvo@sofia-agk.com.

Арх. Здравко Здравков, гл. архитект на София – Целта на доклада, който предстои да се внесе в Столичен общински съвет, е трансформация на ул. “Съборна“ в съответствие с желанието ни за освобождаване на пространства за хората и развитието на града за хората. С проекта подобряваме пешеходното движение и възможността за движение на велосипедисти. Ул. „Съборна“ осъществява връзка с Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и пространствата около нея. След подмяната на настилки от площадното пространство на „Света Неделя“ ще има ограничен достъп на автомобили, с възможност за обслужване на Патриаршията, както и със специален режим.

Борис Бонев, общински съветник – Тази улица има шанс да получи нов живот. Отваряме „Съборна“ за пешеходци, да могат спокойно и безопасно да разглеждат всички исторически забележителности, които се намират на нея или в съседство. Световната тенденция е да се осигуряват повече публични пространства за хората, особено сега в контекста на кризата с коронавирус.

Кристиян Кръстев, заместник-кмет по транспорт на Столична община – Нашата работа е да осигурим безопасността, както и да намерим баланс в организацията на движение на улицата. С въвеждането на успокоена зона ще осигурим и споделено трасе за колоездачи.

Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" – Привърженик съм на пешеходните градски решения, които се правят за удобството на хората, и се стремим да подхождаме с изключително внимание към всички, които живеят там.

https://news.bnt.bg/news/ulica-saborna-v-sofiya-stava-peshehodna-1054729news.html