Архитекти от Италия, Франция, Русия, Турция, Румъния и България с оферти за нов облик на пл. „Св. Неделя“. 14 са подадените заявления в международния конкурс за обновяване на историческия площад

липсва
Дата на публикуване: 15.05.2019

14 оферти от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция са подадени в международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя“ в историческия център на София. Най-много са българските и италианските екипи, има по едно предложение от френски, румънски, турски и руски архитекти.

Офертите, отворени в  НАГ на 14 май, са само заявка за участие, в която архитектурните колективи представят своя професионален опит до момента.  На 20 и 21 юни тази година журито от 15 души ще проведе финално заседание, на което ще селектира 7 от тях, които ще бъдат поканени от Столична община да разработят проекти за обновлението на площада. След това разработените идейни проекти ще бъдат класирани, като този, който ще получи първа награда, ще получи и покана от Столичната община за реализация на проекта. Подобен конкурс с ограничено участие и на два етапа се провежда за първи път у нас през последните години, независимо, че е световна практика.

Самата реконструкция на площад „Св. Неделя“, според работния график, се предвижда да започне през 2020 година.   

В международното жури участват специалисти от цял свят, които са безспорни авторитети в своите области. Съгласие да са част от него са дали и изявени българи, сред които арх. Георги Дойчинов, който работи в Германия и Австрия,  арх. Адриана Начева, чието студио е в Лондон и тя е в Топ 8 на жените архитекти в света, председателят на Камарата на българските архитекти арх. Борислав Игнатов, който има 10 години опит в архитектурни проекти в САЩ, Галина Тачиева, която има множество реализирани проекти в САЩ, Русия и Латинска Америка и доц. Йорданка Кандулкова,  международно признат специалист по опазване на културното наследство. Сред участниците от чужбина е  Мартин Аарц, директор на отдела по градоустройство на общината в Ротердам, сред чиито проекти е реконструкцията на историческия център на Ротердам, главният архитект на Варшава Марлена Хапах, директорът на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана Йони Бабоци, главният архитект на Москва Сергей Кузнецов. Член на журито е и италианският архитект Паоло Дезидери, сред чиито работи са високоскоростната жп гара в Казабланка и новата опера във Флоренция, както и неговият колега  Сотирис Цолус, архитект от Атина, който в момента ръководи RMJM Dubai. В журито е основателят и главен редактор на ArchDaily Дейвид Басулто, а от страна на Столичната община участва Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.  Всички членове на журито са и преподаватели или гостуващи лектори в световно известни университети.   

Столичната община обяви международния конкурс за обновяването на „Св. Неделя“ през миналата година. Основното изискване в него е запазване на историческия му характер, създаване на връзка между пешеходните пространства, съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност. 

Пълна информация за конкурса на https://svetanedelya.com/