Нова визия за булевард „Македония“

липсва
Дата на публикуване: 04.01.2019

Днес Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и Главният архитект Здравко Здравков представиха идеята за нова визия за булевард „Македония“. Тя е разработена със съдействието на архитектите от френското студио „Вилмот архитекти“, които са автори на редица проекти за градски пространства в Париж, Лион, Ним, Дижон, Москва, Аман, Доха и др.

Основната идея на проекта е да се върне зеленината на булеварда и той да се превърне в своеобразен линеен парк. За целта ще се продължи „Зеленият трамвай“ от площад „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“ и от двете му страни ще се оформят малки пиацети с места за отдих, детски площадки за игра и алеи за разходка с богато озеленяване. Предвижда се продължаването и на велоалеята от булевардите „Цар Борис III“ и „Генерал Тотлебен“.

По нов начин ще бъде организирано и паркирането по булеварда. То ще е само успоредно в двете локални платна – едностранно и двустранно, вместо сегашните паркоместа под ъгъл в централното платно.

Проектът за бул. „Македония“ е част от дейностите за реконструкция на цялата трамвайна линия № 5 от Съдебната палата до кв. Княжево, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Работният проект трябва да е завършен до средата на месец април т.г., след което ще проведе процедурата за избор на изпълнител на строителството.

Графичната част на концепцията можете да разгледате ТУК