Хенриет Вамберг: „ДНК-то на София има всички качества българската столица да се превърне в град обичащ хората“.

липсва
Дата на публикуване: 29.03.2017

           В рамките на работната седмица в София Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от Gehl Architects, заедно с екип от български архитекти и урбанисти, направиха работна обиколка на столицата, за да се запознаят отблизо с градските пространства в централна градска част.

          Целта на посещението в София е екипът на известния датски урбанист Ян Геел да направи проучвания на състоянието на градската среда в центъра на София и да проведе серия от обучения за използваните от Gehl Architects методи и подходи с представители на местната администрация, експерти и неправителствени организации.

          Хенриет Вамберг: „София е много красив град, имате много хубави паметници от миналото и прекрасна планина. Бих казала, че ДНК-то на града е много добро. Структура на града е много последователна, обединена-имате много зеленина, паркове, дървета по улиците. Целта ни е да съберем информация как се използва града от хората, които живеят тук, както и какво е качеството на публичните пространства. Това, което ни направи голямо впечатление е, че града има всички добри елементи, но с течение на времето са станали някои натрупвания, които са довели до нарушаване на публичното пространство.“

          Архитект Вамберг акцентира още върху многото автомобили, които влизат в града и обезпокояващата тенденцията броят им да нараства. „Имате например паркинги, разположени около черкви и паметници. Това е проблем, който трябва да бъде решен“.

Ханриет Вамберг отбеляза още, че качеството на живот на пешеходците в София е нарушено. Хората са стресирани от факта, че трябва да пресичат тичайки там където няма светофари, настилката на улиците е остаряла и не е толкова качествена. „Има проблеми свързани с построени във времето високи сгради в София, които са засенчили красотата на планината“. Друг факт, който нарушава общественото пространство според Gehl Architects, са многото разхвърлени навсякъде магазинчета и павилиони. Не добро впечатление са направили и зоните за сервиране пред заведенията за хранене, които според Вамберг и Мюлер заемат твърде голяма площ върху тротоарите, което нарушава движението и комфорта на преминаващите пешеходци.

          Хенриет Вамберг и Лиза Мюлер от Gehl Architects поздравиха Главния архитект на Столична община арх. Здравков за амбицията и куража да се изправи пред предизвикателството да превърне българската столица в град за хората. Така София ще се нареди до градове като Копенхаген, Стокхолм, Лондон, Мелбърн, Сан Франциско и Ню Йорк, където Ян Геел е помагал за подобряване качеството на публичните пространства и за прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт.  

          Главният архитект на Столична община арх. Здравков информира, че през следващите месеци екип от български урбанисти и архитекти, специално обучени от Gehl Architects, ще се занимава с анализирането и събирането на информация, след което ще бъде изготвен окончателен доклад, който да даде ясна картина какви стъпки трябва да бъдат предприети от тук нататък. „Постепенно трябва да махнем тези натоварващи наслоявания в градската среда, да създадем правила. Вече започнахме да работим по промени в нормативната уредба в ЗУЗСО и въвеждането на нова наредба, която ще регламентира всички намеси в града, както и ще спомогне за подобряване на градската среда, чрез извеждане на автомобилния трафик от града. В момента София е завзета от автомобилите. Трябва да намерим постепенни и радикални решения, за да освободим града от това натрупване. Важно е да решим и проблема с транзитния трафик от изток на запад.  Най-голямото предизвикателство пред нас обаче е да мотивираме хората да слязат от автомобилите, тъй като ние сме на първо място в Европа по брой на автомобили на глава от населението. Това може да стане с довършване на велоалеите, с финализиране на работата по Tрети метродиаметър“. Според арх. Здравков промяната ще дойде тогава, когато започнем да използваме все по-малко и рядко личните си автомобили в градската среда. Главният архитект на СО даде добре работещи примери, като този във Виена, където вече са въведени рестрикции след 2020 г. да не се ползват дизелови автомобили в града, както и наложено ограничение за влизане на автомобили в центъра на Лондон. Арх. Здравков подчерта, че преди да бъдат въведени такива мерки в София, градът трябва да е готов с алтернативни методи за придвижване, които да бъдат предложени на гражданите.

 

SaveSave