Ян Геел: „Убеден съм, че арх. Здравков ще превърне София в град на хората“

липсва
Дата на публикуване: 11.10.2016

  Датският архитект Ян Геел, едно от световните, водещи имена в градското планиране, гостува в България по покана на главния архитект на София Здравко Здравков и кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова.

  Залата на Софийска градска художествена галерия не можа да побере всички желаещи да присъстват на представянето на най- новата книга, в превод на български език на Геел "Градове за хората", с издател „Жанет 45“.  

Ян Геел завършва архитектура в Датската кралска академия по изящни изкуства през 1960, но няколко години по-късно изоставя индивидуалните сгради за сметка на онова, което ги свързва - публичните пространства. Под влиянието на идеите на пионерката на т. нар. Нов (ориентиран към гражданите) урбанизъм Джейн Джейкъбс, заедно със съпругата си, психолог и социолог, Геел започва да изследва защо оригиналната функция на града, като място за общуване, залинява под сянката на аутобаните и модерното строителство. Световноизвестният архитект сподели пред гостите на събитието,  че големият въпрос днес е градът да е по-удобен за живеене, с по-високо качество на средата, като градовете трябва да се грижат за хората, да обичат хората, да правят доволни хората, а не автомобилите. Основната цел е по-малко автомобили, повече пешеходци, велосипедисти и градски транспорт или град за хората, каквато е и визията за София на арх. Здравко Здравков.

Като домакин на събитието, главният архитект на София Здравко Здравков приветства световноизвестния урбанист и сподели, че е  изключително щастлив да види залата на събитието препълнена от млади и ентусиазирани, позитивно настроени хора. За него това е ясен знак, че заедно с гражданите и гостите на столицата има обща визия за промяна на града, което е сигнал, че се върви в правилната посока.  В рамките на визитата на Ян Геел, са предвидени и работни срещи с екипа на арх. Здравков, като целта е Геел да бъде привлечен за изграждане на нова транспортна стратегия на София. Арх. Здравков поясни, че става дума за дългосрочна политика, постепенна промяна в мисленето, при която пешеходното и велосипедното придвижване ще станат приоритет, следвани от градския транспорт.

Ян Геел е добре запознат с проблемите на градовете в Източна Европа. Негово дело са превръщането на Копенхаген в едно от най-добрите места за живот в света. В последните 10 години студиото на Геел разработва стратегии за подобряване на градската среда за Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Маскат, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк, Москва.  Целта на главния архитект на София Здравко Здравков е столицата ни да се нареди сред тях.