Главният архитект на Белград: София е пример за Белград

липсва
Дата на публикуване: 22.10.2018

„Трансформация“ беше темата на второто издание на поредицата „Разговори за града“, организирано от Столична община - „Направление архитектура и градоустройство“ и Асоциацията на архитектите в България.

Специален гост във второто издание на поредицата от събития „Разговори за града“ на 17 октомври 2018 г. беше главният урбанист на Белград – арх. Милутин Фолич. Основната тема „Трансформация“ показа промените в двата града през последните години в посока на превръщането им в градове за хората, представени от него и главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

„София е пример за Белград в развитието си в градското планиране“, коментира арх. Фолич, чиято амбиция като главен урбанист на сръбската столица е да бъдат отличени с приза „Европейска зелена столица“ през 2022 г. Той допълни, че София е претърпяла съществена промяна от предишното му посещение тук преди 10 години, а с арх. Здравков очакват бъдеща съвместна работа по много проекти, тъй като двете столици са идентични в много отношения: гео-политика, социален статус, потенциал, финансиране и др. Арх. Фолич ще разчита на съдействие от София за изпълнението на проекти по доклада на проф. Ян Геел, който консултира и Белград.

Трансформация е основната тема и в емблематичната, превърнала се в учебник по трансформация за хората и града, книга „Смъртта и животът на големите американски градове“ от Джейн Джейкъбс. Тя беше представена от арх. Ани Маркова, председател на Асоциацията на архитектите в България, а книгата може да бъде намерена на българския пазар.

От 18 октомври, в пешеходната зона на бул. „Витоша“ пред Съдебната палата в София вече може да се разгледа изложбата, посветена на 18-те стъпки, които представят отделни проекти в София в изпълнение на доклада „София – град на хората“. Част от тях са удължаването на пешеходните зони и тяхното обвързване, въвеждането на успокоено движение в малките улици в историческия център на града, разкриването и експонирането на културно-историческото наследство.

Видео записа от събитието „Разговори за града“ на 17 октомври 2018 г. можете да видите ТУК