“Улица на времето” разказва историята на София

липсва
Дата на публикуване: 15.10.2019

 

 

Обновената улица Малко Търново беше открита с представяне на идейния проект “Улица на времето”, който цели да я превърне в интерактивно преживяване за гости и граждани на София

 

София, 15 октомври 2019 – Вчера, по време на официалното откриване на реновираната ул. Малко Търново беше представен идеен проект за финалната фаза от нейното обновяване. Той цели да превърне улицата в интерактивно преживяване, като представя легенди и разкази от историята на града чрез елементи от градския дизайн. Проектът за обновяване е по инициатива на Столичeн общински съвет и Направление Архитектура и градоустройство и се осъществи през летните месеци с дарение от строително-инвестиционната компания BLD. Улицата вече е отворена за преминаване с подменена подземната инфраструктура и настилки, отстранени течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване, и ново осветление и елементи, вдъхновени от автентичния облик на улицата от началото на миналия век.

“Работихме по този проект в широк диалог как да изглежда реновираната улицата. Това е един много добър пример как трябва да протичат намесите в градската среда и споделените пространства – с много комуникация, обмяна на идеи и дискусии. Започваме работа по обновяването на съседната улица Будапеща, където ще бъде осигурен и асансьор за детски колички и хора със затруднено придвижване.”, каза арх. Здравко Здравков, главен архитект на София.

“Този проект е част от дългосрочната политика на BLD да подкрепя подобряването на градската среда.”, разказа Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD по време на откриването. “В момента работим успоредно и по изграждането на нов участък от ул. Костенски водопад като дарение към Столична община и жителите на Манастирски ливади – Изток. Реализираме и други проекти за облагородяване на средата в кварталите, в които строим. През пролетта създадохме кучешки парк в Манастирски ливади заедно с хората от квартала, а миналата година работихме по междублоково пространство в Лозенец заедно със студенти в специалност Архитектура на УАСГ. За нас е важно не само подбряването на качеството на живот в София, а и образователния ефект на такива намеси. Бизнесите и гражданите трябва да участват в тези процеси, да носят споделена отговорност и да се грижат за града и неговия облик. Затова реализираме всички проекти на BLD в диалог с гражданите и с отношение към характера и историята на мястото, на което работим.”, разказа още той. 

“Нарекохме финалната фаза от обновяването на улицата чрез градски дизайн “Улица на времето”, тъй като обединяващият елемент между историите и градските митове на Малко Търново е именно времето.”, разказа Филип Бояджиев от екипа – автор на проекта. “Ще използваме несъвършенствата и малките козметични дефекти на улицата, за да ги превърнем в ефекти и пространства, които комуникират с минувача, канят го да остане и му разказват историята ул. Малко Търново в контекста на София.“

 

Концепцията за “Улица на времето” можете да разгледате ТУК Ако искате да споделите обратна връзка и идеи за реализацията й, можете да се свържете с екипа на инициативата на building.difference@bld.bg.

 

Обновяването на градската среда на ул. Малко Търново стартира с две дискусии на проекта за реновиране, изготвен като дарение от Serafimov Architects Atelier. Последва историческо проучване и изложба в галерията на държавна агенция “Архиви”, която представи исторически факти и градски легенди за улицата. На база събраната историческа информация се проведоха и първите по рода си работилници за градски дизайн с методите на дизайн мисленето и включващия дизайн. Те включиха гражданите в генерирането на идеи как да бъде съживена историческата информация за улицата, за да стане ул. Малко Търново още по-любимо и емблематично място в града. Цялата инициатива е вдъхновена от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. Под жълтите павета има останки от римско време, градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен стои тайната врата, възпята в рок балади, зад която са били килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ