От архивите на НАГ: ЖИЛИЩНА СГРАДА НА КИРИЛ БОТЕВ, СОФИЯ, Ул. „Шипка“ № 23 /ъгъла с ул. „Васил Априлов“/

липсва
Дата на публикуване: 26.02.2021

ЖИЛИЩНА СГРАДА НА КИРИЛ БОТЕВ, СОФИЯ,  Ул. „Шипка“ № 23 /ъгъла с ул. „Васил Априлов“/  

Проектът е възложен от историческата личност и брат на националния герой Христо Ботев – генерал-майор Кирил Ботeв. Авторите са архитектите Георги Фингов и Киро Маречков. Двамата са съграждани от Калофер и европейски възпитаници. По това време са около тридесетгодишни млади архитекти. Къщата е една от единадесетте жилищни сгради, които проектират заедно в София от съвместния им творчески период между 1903 и 1911 г.

Проектът е на един лист инженерно платно, изпълнен с туш. Съдържа: планове на сутерен, първи и втори етаж, южна фасада с антураж (облаци, дървета), разрез, ситуация, технико-икономически показатели, данни за собствеността на земята, гербови марки. Мащабите не са посочени, вероятно са 1:100, без ситуацията. Проектът е подписан от архитектите Фингов и Маречков и има дата 22.02.1905 г., София. Той е изпълнен без корекции при строителството.

Жилищната сграда от 1905 г. е представител на богатото буржоазно жилище в България от началото на ХХ в. Разпределението е рационално с вестибюлна планова схема и включва  6 спални, кабинет, зимна градина, дневна, трапезария, кухня, бани и санитарни възли в двата етажа. Площта в жилищните етажи е общо 237,05 кв.м. За своето време авторите на проекта са създали много модерни условия за обитаване. Стълбата към втория етаж е дървена. Сградата има 3 входа в партера. В стилово отношение са използвани изразните средства на новия стил сецесион и то по начин, какъвто само двамата големи архитекта са способни да изразят.

Интересен е фактът, че в непосредствена близост до къщата се намират още две творби на арх. Г. Фингов. Това е неговата собствена къща на ул. „Шипка“ № 38, построена през 1907 г. и училището „Васил Априлов“, срещу къщата на Ботев. Училището е дело на другия велик творчески екип Фингов – Димо Ничев – Никола Юруков и е построено по-късно - през 1911 – 1912 г. Днес къщата на генерал Ботев е с напълно запазена автентичност в планово и пространствено отношение и е в добро състояние. Освен семейството на Кирил Ботев до края на дните си в къщата живее и майката на двамата велики българи – Иванка Ботева.

Жилищната сграда на генерал Кирил Ботев е исторически и архитектурен паметник на културата (НКЦ), обявен в ДВ бр. 40/1978 г. с категория „местно значение“.

ГРАФИКА