НАГ започна премахването на Виетнамските общежития

липсва
Дата на публикуване: 03.02.2017
Направление „Архитектура и градоустройство“ започна акция по премахването на опасните сгради от комплекса Виетнамски общежития. Тя стартира днес сутринта с разрушаването на  туристическа спалня „Юбилейна“, находяща се в кв. Факултета, ул. Ришки проход  № 1-3.

След извършена на място проверка от експерти на Дирекция „Общински строителен контрол“ към НАГ е установено, че състоянието на сградите е предаварийно и не подлежат на ремонт и възстановяване. Експертната проверка е установила, че ограждащите стени на вече разрушената сградата са от панелен тип „венцлер“ или  азбестови плоскости, които са били разкъсани и отворени и са създавали опасност за хората, предвид вредното им канцерогенно влияние върху човешкия организъм. Разрушената сграда е необитаема, неподдържана и разграбена. Въпреки ограничителната лента на входа, сградата е била достъпна и това е излагало на опасност неспазващите разпоредбите и влизащите в имота граждани.

Проверката е установила още, че сградата е изключително нехигиенична, пожароопасна и същата не може да изпълнява жилищното си предназначение. Има висок риск от възникване на инциденти, падащи предмети, пожар и др.

За сега е премахната  само на една от сградите на общежитието, като в следващите дни ще бъде разрушено още  едно от основните опасни тела.