Световноизвестният специалист по градско планиране Ян Геел идва в България по покана на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и арх. Здравко Здравков

липсва

Световноизвестният датски урбанист проф. Ян Геел  пристига в София на 10-ти октомври, когато ще представи книгата си „Cities for people(Градове за хората) в Софийската градска художествена галерия. Визитата му е  по покана на главния архитект на столицата Здравко Здравков, както и на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

Проф. Геел е един от пионерите в планирането на дружелюбни, зелени и обърнати към пешеходци и велосипедисти градове. Не случайно в своите книги отговаря на въпроса, как да направим градовете по-удобни и по-комфортни за хората.  Идеите му са базови при проектирането на градски пространства в целия свят. Тезата му за освобождаване на  градовете от автомобили има три основни предимства:  гражданите да имат повече време за създаване на нова градска култура, собствениците на автомобили постепенно да приемат мисълта, че в историческия център трудно се придвижва и паркира, като решението е в ползването на велосипед или обществен транспорт, както  и не на последно място, че на  общинските власти е по-лесно да вземат поетапни решения, основани на предишни успехи.

През последните 10 години Ян Геел се ангажира главно с разработване на  стратегии, свързани с подобряването на градската среда за градове като Лондон, Стокхолм, Ню Йорк, Сан Франциско, Аман, Мелбърн и други. Основната цел е по-малко автомобили, повече пешеходци, велосипедисти и градски транспорт или град за хората, каквато е и визията за София на арх. Здравко Здравков. По време на гостуването на Геел са предвидени и работни срещи с арх. Здравков и г-жа Фандъкова, свързани с евентуално бъдещо сътрудничество в подготовката на анализи и изготвяне на цялостна транспортна стратегия на София, която да улесни придвижването на столичани и гостите на града.   

            За да се запознаят отблизо с идеите на проф. Ян Геел, представени в новата му книга „Градове за хората“, домакините на събитието, г-жа Фандъкова и арх. Здравков, канят всички граждани и гости на столицата, както и представители на медиите, на 10-ти октомври от 18.30 ч. в Софийска градска художествена галерия.

липсва

 

SaveSaveSaveSaveSaveSave