Ян Геел и архитект Здравков с общ проект за визията на София

липсва
Дата на публикуване: 12.10.2016

Ян Геел и главния архитект на София Здравко Здравков с общ проект да превърнат столицата в град на хората

Предложението за новата визия на София готово до 9 месеца

Световноизвестният урбанист Ян Геел и главният архитект на София  Здравко Здравков си стиснаха ръцете за общ проект, който да превърне столицата на България в град на хората. Бъдещото сътрудничество с датския архитект е подкрепено и от кмета на София г-жа Фандъкова.

Относно съвместната работа, арх. Здравков разясни, че датският архитект е поел ангажимент да участва в оформянето и анализа на публичните пространства в София . Ян Геел се ангажирал, да подготви и обучи български, архитекти, които да участват в анализирането и изграждането на новата визия на столицата. Крайният резултат от работата им ще премине през проверка от екипа на Геел, след което световноизвестният урбанист ще представи окончателен доклад, кои са проблемните места, както и анализ на публичните пространства на София. Българските експерти, които ще участват в сътрудничеството, ще бъдат избрани по критерии,  изпратени от Геел, като най- вероятно в екипа ще бъдат поканени млади български урбанисти и архитекти.

 „Имах само няколко дни да разгледам града, но с архитект Здравков се познаваме отдавна и сме водили множество дискусии. Нашата цел е да превърнем София не само в град, който има страхотни исторически забележителности, но и в столица със страхотни зелени пространства", заяви Ян Геел и допълни: „София има голям потенциал."

„С Ян Геел се познаваме много преди да страна главен архитект на София. От дълго време следя реализацията на неговите проекти в различни градове по света. Геел е добре запознат с проблемите на градовете в Източна Европа. Негово дело са превръщането на Копенхаген в едно от най-добрите места за живот в света. В последните 10 години студиото му разработва стратегии за подобряване на градската среда за Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Маскат, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк, Москва.  Моята цел е  столицата на България да се нареди сред тях”, разясни арх. Здравков.

На визита в Копенхаген по покана на Ян Геел, арх. Здравков връща обратна такава към датския архитект. Поканата отправена към световноизвестния урбанист е Геел да участва в проектирането на новата визия на София.  Не случайно концепцията с която арх. Здравков печели конкурса за главен архитект,  да превърне столицата в град на хората, а не на автомобилите, е инспирирана от опита и съвременно течение в архитектурата за градско планиране на Геел.

          Арх. Здравков уточнява, че плана за промяна на визията на София ще се случва плавно и постепенно. Целта му  е този резултат да е една дългосрочна стратегия за развитие и да влезе в концепцията за нова визия на София до 2050 г. Първото предизвикателство е  да бъде освободен историческия център на София, а крайния резултат -  една зелена София с исторически ценности, София без автомобили, град обичащ жителите си, приветстващ гостите си, столица с усмихнати и щастливи хора, които не общуват през прозорците на автомобилите си, а имащи достатъчно места където да се срещат, да се разхождат и да общуват пълноценно.

 

Ян Геел и арх. Здравков на работна обиколка в София