Световноизвестният италиански архитект Масимилиано Фуксас подкрепи градоустройствената политика на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и заяви готовността си за бъдеща съвместна работа

липсва

Повод на визитата на арх. Фуксас в София е Конференцията „Дизайн и устойчиво развитие“, организирана по повод Международния ден на италианския дизайн от асоциацията на италианските предприемачи в България „Конфиндустрия България“ в партньорство с Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, Посолството на Италия в България и Италианския културен институт.

Събитието се проведе на 1-ви март в сградата „Вертиго Тауър“, проектирана от италианския архитект Раймондо Флакомио, който беше и модератор на събитието.

По време на визитата на италианския архитект в София се проведе и работна среща между арх. Масимилиано Фуксас, кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, Главния архитект на СО арх. Здравко Здравков и председателя, зам.-председателя и директора на „Конфиндустрия България“ г-жа Мария Луиза Мерони, г-н Пламен Дилков и г-жа Мила Ненова.

На срещата арх. Фуксас се запозна с градоустройствената политика на Столична община и изрази своята подкрепа относно мерките и действията, които общината предприема относно освобождаването на публичните пространства от автомобилите, осигуряване на повече привлекателни пешеходни пространства за гражданите, свързаност на пешеходните зони и др.

„Отстранете автомобилите и след два часа ще видите какъв хубав град ще имате“ – бе съветът на световноизвестния италиански архитект към г-жа Йорданка Фандъкова и арх. Здравко Здравков.

Главният архитект на Столична община арх. Здравков изрази благодарността си към арх. Фуксас, че въпреки натоварената му работна програма отдели време лично да се запознае с пространството около площад „Св. Неделя“ и да изрази своята подкрепа относно превръщането на публичното пространство в пешеходна зона. „Убеден съм, че с имена като Фуксас и Геел поемаме правилната посока за превръщане на София в град на хората. През 90-те години в Италия са намерили начин да освободят площадите си за хората – нека и пл. „Св. Неделя“, пл. „Народно събрание“ и пл. „Александър Невски“ да последват техния пример и София да има пространства като площад „Пиаца дел Пополо“ в Рим“ – с тези думи се обърна към участниците в Конференцията „Дизайн и устойчиво развитие“ Главният архитект на столицата Здравко Здравков.

„Защо съм тук?“ – риторично попита световноизвестният италиански архитект Масимилиано Фуксас. „За да отправя едно послание: Любовта ще спаси света. Не повтаряйте грешките на другите държави, особено в Европа. Роден съм в Италия и никога не съм изоставял моята страна. Архитектите работят за реализация на мечтите на хората, за човешкия мащаб и за синтез на архитектура и функция“, заяви Фуксас като разказа за етапите и своята работа по създаване на различни емблематични проекти от голямата си  практика, като освен знакови сгради, проектирани от него, по света, той представи и дизайн на интериори, мебели, бижута, предмети за бита.

Главният архитект на СО арх. Здравков изрази своята благодарност към арх. Масимилиано Фуксас за готовността му да консултира Столична община и да помага в превръщането на София в един по-привлекателен, по-добър град за хората. Специална благодарност отправи и към основните организатори на форума „Конфиндустрия България“, за това че направиха срещата със световноизвестния италиански архитект възможна и че от тук нататък ще се възползва от рядката привилегия лично да контактува с италианския архитект.

На конференцията „Дизайн и устойчиво развитие“ арх. Здравков запозна присъстващите и с доклада на Ян Геел за трансформацията на София. „Хората обичат да се срещат в зелените площи и обществените пространства. Ние искаме да върнем обратно хората в града и да ги извадим от моловете. В събота ще се реализира отдавна взетото от Столичния общински съвет решение за затваряне на бул. „Витоша“ от ул. „Алабин“ до бул. „Ал. Стамболийски“. Предстои конкурс за концепция за пространството около ж. п. гарата и свързването му с околните територии. Трябва да намерим правилното функционално зониране, дебатът за високите сгради е свързан с намирането на смесеното предназначение, а изцяло жилищните високи сгради са грешка“, заяви Главният архитект. „Самоцелното създаване на паркове също не е добро решение, нужен е оптимален микс от функции. Предстоят няколко архитектурни конкурса – за пл. „Св. Неделя“,  за Предгаровия площад и 12-те декара общински имоти на мястото на бившата автогара. Реализацията на обновяването на Зона 2 и Зона 4 са приоритетни за 2018 г. С няколко по-малки проекти ще стартират и първите сравнително скромни мерки по реализация на проекта на "Геел архитекти". Съветите на арх. Фуксас са много ценни за нас и ще ги ползваме като доказателства в поддръжка на нашите инициативи за превръщане на София в град за хората“, завърши арх. Здравков.