Столичната община обяви победителите в конкурса за проектиране на нова детска градина в кв. “Горна баня“

липсва
Дата на публикуване: 20.03.2019

В присъствието на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и Заместник-кметът доц. д-р Тодор Чобанов днес бе обявено класирането в открития конкурс за инвестиционен проект на нова детска градина в кв. “Горна баня“ - гр. София. В конкурсът взеха участие общо 25 кандидати, сред които и два чуждестранни екипа.

Журито, в което влизат и представители на инициативния комитет на квартал „Горна баня“, класира на първо място проекта, изработен от „Тилев архитекти“, с ръководител арх. Димчо Тилев. На второ място е проекта на „Джей Ар Дизайн“ с ръководители арх. Евгения Димова-Александрова и арх. Румен Александров, а на трето място проекта на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“, с ръководител арх. Иво Пантелеев. Класираните на първо, второ и трето място конкурсни проекти, получават награди, съответно 15 000 лв., 10 000 лв. и 5 000 лв.

Архитектурният конкурс за изготвяне на проект за нова детска градина в кв. „Горна баня“ бе обявен от Столична община през ноември 2018 г. след проведени срещи и обсъждане с инициативния комитет на квартала в изпълнение на инвестиционната инициатива за увеличаване броя на местата в общинските детски градини и ясли. Едно от изискванията на конкурса е осигуряването на функционални пространства, хармонична и качествена среда за децата, както и използването на скатен покрив.

„Надявам се новата детска градина да бъде факт скоро и да удовлетворим желанието на гражданите, които бяха активни при обсъждане на проектите за квартала“, каза главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. „След приключване на процедурата ще се премине към работна фаза на проектиране.“

Детската градина е за 2 яслени и 4 градински групи. Тя ще бъде изградена в терена разположен на ъгъла на улиците „Никола Милев“ и „Синьо езеро“ в кв. “Горна Баня“.

„Конкурсът, който проведохме за детска градина, показва, че това е един добър модел за работа, в които виждаме много интересни идеи“, каза още главният архитект Здравко Здравков.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община заяви, че е необходимо нормативната уредба за изисквания на проектиране на детски градини да се осъвремени, защото в момента има изкуствено завишаване на изискването за големи помещения, в които децата прекарват малка част от времето в детската градина.

„Да правиш място, където нашите деца да прекарват голяма част от времето си и то да е хубаво, дружелюбно и приятно е висш пилотаж“, каза доц. Чобанов.

Тази година Столичната община изгражда 15 нови сгради на детски градини в районите „Нови Искър“, „Лозенец“, „Триадица“, „Подуяне“, „Красно село“, „Люлин“, „Изгрев“, „Овча купел“, „Студентски“, „Витоша“ и „Искър“. В този списък влизат и детски градини в квартали, които досега нямаше такива – „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади-изток“. Предвидено е проектиране на нови детски градини и училища в кварталите „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Манастирски ливади“.

 

1-во място „Тилев архитекти“

табло 1

табло 2

табло 3

табло 4

табло 5

2-ро място „Джей Ар Дизайн“

табло 1

табло 2

табло 3

табло 4

табло 5

 

3-то  място „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“

табло 1

табло 2

табло 3

Всички проекти можете да разгледате ТУК