Столичната община представи проекта за обновяване на знаковата улица „Малко Търново”

липсва
Дата на публикуване: 22.03.2019

С участието на кмета на София Йорданка Фандъкова се проведе първото представяне и обсъждане на проекта за обновяване на емблематичната софийска улица „Малко Търново”.

На представянето, с водещ Даниел Ненчев, присъстваха интелектуалци, творци, учени като проф. Михаил Неделчев, историкът проф. Николай Поппетров от БАН, Владимир Люцканов, директор на Младежки театър “Николай Бинев”, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, писателят Иван Стамболов – Сула, поетът и сценарист Иван Ланджев, режисьорът Виктор Божинов, Филип Бояджиев, преподавател в НХА, Стефан Огнянов, историк и председател на УС на „Сдружение 365“ - организатори Free Sofia Tour и Sofia Communist Tour, музикантите Васко Кръпката и Васил Гюров и др., както и Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, Малина Едрева - председател на Постоянната комисия по култура, образование, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, Силвия Христова - председател на Постоянната комисия по устройство на територията,архитектура, достъпна среда и жилищна политика съм Столичния общински съвет, общинските съветници Стефан Марков, Прошко Прошков, Ботьо Ботев и др.

„Нашата задача е да обновим, възродим и оживим едно знаково място на София, събрало само в 60 метра много история и да я разкажем на софиянци и туристите в нашия град.” – каза кметът Йорданка Фандъкова. „Длъжни сме да я обновим, запазвайки духа на града. София не е на кмета, градът е на хората и от гражданите зависи как ще го изпълним с дух, не само с камък, павета, плочи, а ще припомним за какво ни говори мястото и какво искаме да покажем на младите хора.” – посочи също Фандъкова.

Малката улица със стъпала между пл. ”Кн. Александър I” и бул. ”Дондуков” изпълнява важна градоустройствена връзка за пешеходното движение в центъра на града по оста юг – север. Затова е важно нейното възстановяване, а развитието на пешеходните пространства са приоритет съгласно анализа на публичните градски зони в стратегията на световноизвестния урбанист арх. Ян Геел, който консултира София.

 „Идеята е най-важна, а от идеята, стигайки до най-малкия детайл, да я изпълним – това е задачата.” - каза главният архитект на Столична община. „Така обновеното пешеходно пространство ще бъде изпълнено със съдържание и то ще направи своя разказ за историята на града.” - допълни също арх. Здравков.

„В тези 60 метра е София от времето на античността до днес - видима в характерния релеф, през жълтите павета, историята за часовникарите от някогашната махала тук, през помещенията на бившата Държавна сигурност зад известната черна врата. Всичко това е памет и проектът за ремонта на ул. „Малко Търново“ ще възстанови градската памет“, каза проф. Николай Поппетров.

„Затова е много важно как ще присъства историята чрез визуалната комуникация, наред с новите настилки, почистването на фасадите, осветлението, характерния парапет на стъпалата“, подчерта арх. Радомир Серафимов, ръководител на проекта, изработен като дарение от неговия екип.

Проектът трябва да даде възможност улицата да „говори“ на софиянци, минувачи, туристи, на хората, дошли просто да поседнат на стълбите или да се снимат. Проектът предвижда и малки пространства за изнесени културни събития или представления на Музикалния театър, който се намира на знаковата улица.

Предвижда се инвестиционното намерение да се изпълни със съдействието на строително-инвестиционна компания „БЛД“ в рамките на политиката им за  реализиране на социално отговорни проекти. Изпълнителният директор на компанията инж. Димитър Савов също присъства на събитието.

Планира се да бъде направено и широко обсъждане на идеята и проекта за обновяване на ул. „Малко Търново“, което ще бъде в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви“, която също е разположена на улицата.

Проектът ще бъде публикуван на интернет-страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“, след отразяване на препоръките, направени на срещата.