Главният архитект на Москва Сергей Кузнецов: Архитектурната общност също трябва да носи отговорност

липсва
Дата на публикуване: 05.10.2018

Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община с подкрепата на Асоциацията на архитектите в България стартират поредица от събития „Разговори за града“, с която целят да представят международни практики в областта на градското планиране и да проведат дискусии по отношение на политиките за градско развитие и действията на местните власти за трансформация и обновяване на градските пространства. Гост на първото от поредицата събития беше главният архитект на Москва - арх. Сергей Кузнецов, с фокус върху промяната на град Москва, стратегическото развитие като столица и оползотворяването на вече значими и емблематични локации в мегаполиса.

„Фокусът ни е ориентиран към промяна на публичните пространства в София като вярваме, че с добрата комуникация с хората ще успеем заедно да подобрим облика на нашия град“, коментира арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. Той допълни, че предприетите мерки по отношение на подобряване облика на централните градски части са в правилната посока и с взаимните усилия на гражданите и институциите София може да се превърне в град за хората.

Именно промяната в нагласите на хората е основоположна за успеха на градската трансформация според думите на арх. Кузнецов. Той определи София като компактен, зелен и благоприятен по отношение на климата град. Според арх. Кузнецов градът ни има голям потенциал за освобождаване от автомобилите в центъра и подобряване на условията за велосипедисти и пешеходци.

София и Москва са два от градовете, които следват методологията на световноизвестния датски архитект Ян Геел. На 17-ти октомври пред Съдебната палата в София ще бъде представена и изложбата, посветена на 18-те стъпки, които представят отделни проекти и предприети действия в София, като част от тях са удължаването на пешеходните зони и тяхното обвързване, въвеждането на успокоено движение в малките улици в историческия център на града, разкриването и експонирането на културно-историческото наследство. Видеозапис на събитието може да гледате тук: https://goo.gl/9Ns1sx

Презентацията на арх. Здравков може да видите тук: https://prezi.com/view/YNkfTKQa2Ml5sVytku2I/
Презентацията на арх. Кузнецов може да видите тук: https://goo.gl/KCZ6Kd  

Следващото събитие под наслов  „Разговори за града. Трансформация“ ще се проведе на 17 октомври, като специален гост ще бъде главният архитект на Белград арх. Милутин Фолич.