МАЛКО ТЪРНОВО

С изложба и публична дискусия на 20 май 2019 г. беше представен проект за реновиране на ул. „Малко Търново” - едно от най-емблематичните места и най-късата пешеходна улица в центъра на София. Изложбата може да бъде видяна до 5 юни в галерия „Архиви” на ул. „Московкса” 5 и включва исторически факти, истории, архивни кадри, митове и легенди, които се крият по протежението на дългата само 60 метра софийска уличка. В галерията може да бъде разгледан и проектът за реновиране на улица „Малко Търново“, който се осъществява като публично-частно партньорство по инициатива на Столичен общински съвет, с безвъзмездната подкрепа на строително-инвестиционната компания BLD, като част от дългосрочната ѝ програма за облагородяване на градската среда - Building Difference, и архитектурно студио Atelier Serafimov Architects – дарители на проекта за реновиране. Изложбата е със свободен достъп в работни дни.

Проектът за обновяване на градската среда е вдъхновен от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. Той включва реновиране и подмяна на захабени настилки по протежението на улицата, ново осветление, почистване на фасади и окабеляване, както и създаване на информационна система, съживяваща разкази от различни епохи в развитието на София като столица на България. На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4 500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането като и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен е и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма. Събраната историческа информация ще послужи и за изготвяне на проект за информационна система, която да съхранява и разказва историите на жителите и гостите на София, и да превърне улица „Малко Търново“ в още по-любим и емблематичен символ на града.

В публичната дискусия на проекта взеха участие Малина Едрева, председател на Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет, Силвия Христова, председател на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика, арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, арх. Радомир Серафимов, Atelier Serafimov Architects - дарител на проектното предложение за обновяване на ул. „Малко Търново“, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“Филип Бояджиев, преподавател в НХА и ръководител на проекта за ориентация и визуална комуникация към основните туристически обекти в София, проф. Николай Поппетров, Институт за исторически изследвания при БАН  и Димитър Савов, управител на строително-инвестиционна компания BLD - дарител на ремонта.

Презентация

Исторически преглед

Снимка 1

Снимка 2

Снимка 3

Снимка 4